25 éves a Rotary Club Kecskemét borítókép

25 éves a Rotary Club Kecskemét

2024 május 11
Szerző:

25 évvel ezelőtt az egykori HBH Sörözőben alakult meg a Rotary Club Kecskemét. Az alapítók csatlakozni akartak egy olyan közösséghez, akik akarnak és tudnak is segíteni mindazokon, kiknek szüksége van rá.

 

A Rotary ún. négy kérdés próbáján ők is, és az őket követő új tagok is átmentek, átmennek mind a mai napig. Ezek a kérdések segítenek megítélni, hogy egy cselekedet vagy döntés összhangban van-e a Rotary elveivel:
- Igaz-e?
- Tisztességes-e minden érintett számára?
- Elősegíti-e a barátságot és jóakaratot?
- Javát szolgálja-e minden érintettnek?

 

A negyed évszázad alatt rengeteg minden történt a Club életében: tagok jöttek-mentek, hol kisebb, hol pedig nagyobb projektek kerültek megvalósításra. Mindig is az volt a csapat célja, hogy ezekkel javát tudjuk szolgálni a közösségeknek, a kecskemétieknek – barátsággal, jóakarattal.

 

25 éve részesei vagyunk szeretett városunknak, célunk a következő eredményes negyed évszázad.
Most azonban megálltunk egy pillanatra és egy kicsit felidéztük az elmúlt esztendőket a jelenlegi és egykori klubtársakkal, a partner klubok tagjaival.

 

Szombat délelőtt a kecskeméti Városháza Dísztermében kezdtük a közös ünneplést.
A beszédek előtt az Aurin Leánykar kápráztatta el a jelenlévőket elősorban Kodály műveivel, majd Dr. Serényi Péter korelnök megnyitotta az ünnepséget a Rotaryban szokásos bekongatással.
Ünnepi beszédében megemlítette azt a több száz projektet, melyeket véghez vitt a Klub az évek során. Külön kiemelve a Rotary „védjegyének” is nevezhető diákcsere programot, a Ladánybene vezetékes vízszolgáltatását elősegítő víztornyot, vagy éppen a pár hete a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban átadott integrált játszóteret. De szóba kerültek a kisiskolásoknak szánt laptopok, a főtéri Rotary hordózás és a Down szindrómás gyermekek részére létrehozott nyári táboroztatás, melyet fiataljaink, a Kecskeméti Rotaract Klub indított.
A rengeteg rendezvényen és megmozduláson befolyt támogatásokat maradéktalanul a fent említett nemes célokra tudtuk fordítani. Reményeink szerint ez így fog zajlani a következő 25 évben is.

 

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony nevében Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, tanácsnok szólt az ünneplőkhöz. Kiemelte, hogy a Város és a Klub közötti jó kapcsolatot még szorosabbra kell fűzni, hiszen mindannyiunk célja a világ javítása, a másokon való segítség.
Büszkék vagyunk arra, hogy a jeles évforduló alkalmából Kecskemét Megyei jogú Város Önkormányzata oklevéllel is elismerte munkánkat, melyet tanácsnok asszony adott át Baltás Csaba elnöknek.

 

Ezután új tagot avattunk Boros Zoltán személyében.

 

A Rotary szellemiségét nem csak a mindennapi munka során lehet megélni. Van olyan tiszteletbeli tagunk, aki immáron nem Kecskeméten lakik, mégis mind a mai napig szinte itt van velünk. Sokat tett azért, hogy a Rotary és Kecskemét Város hírnevét is messzire vigye.
Dr. Kriston Vízi József nyugalmazott főmuzeológusnak a Rotary közösségéért végzett kiemelkedő munkájáért a Rotary egyik legnagyobb elismerését, a Szent-Györgyi Albert-díjat adta át Baltás Csaba elnök.

 

A rendezvényen több magyarországi Rotary klub is képviseltette magát és Németországból is meglátogattak bennünket. A partner klubok szintén köszöntötték a nagykorú kecskeméti klubot.

 

A program ezt követően a Hotel Három Gúnár Rendezvényházban folytatódott.
A Kecskeméti City Balett és a klub között kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően Barta Dóra vezetésével a művészek bemutatták a „Piros Aranyak és Erős Pisták” című produkciójukat, mely tele volt élettel és csodával. Fűszeres, ízes, hol kellemesen lágy, hol pedig kellően csípős: igazi Hungarikum!

 

Miközben csendültek a pezsgős poharak, kivetítőn néztük a 25 év emlékezetes pillanatait. Előjöttek az emlékek és közben elkezdtük tervezni a jövőt. Hiszen megoldásra váró feladat van bőven, amihez itt van egy tettre kész csapat. Reményt hozunk a világba úgy, hogy közben megmutatjuk a Rotary varázsát az embereknek.

 

Szeretnénk megköszönni mindenkinek a mögöttünk lévő negyed évszázadot!
Boldog születésnapot Rotary Club Kecskemét!

 

Képek a Klub Facebook oldalán érhetőek el:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=rotarykecskemet&set=a.466812872675832